Logo Image

Kom van onder die laagjes vandaag

10.04.2020

Kom van onder die laagjes vandaan…

Mijn angst om de controle te verliezen over een situatie, gaat eigenlijk over een angst om de controle te verliezen over mezelf…

Een voorbeeldje van deze ochtend: ik krijg er stress van als er ‘s ochtends vroeg te veel lawaai wordt gemaakt waardoor de kinderen zouden kunnen wakker worden (ik woon in een loft, alles in 1 ruimte dus). Mijn angst aan de oppervlakte is dat ze dan moe en lastig zullen zijn en we dus een lastige dag tegemoet gaan.

Onderliggend is er echter de angst dat ik in zo’n situatie (van vermoeide en in mijn beleving dus al per definitie lastige kinderen) m’n zelfcontrole ga verliezen: ik zou weleens uit m’n kram durven schieten bijvoorbeeld.

En waarom ben ik daar zo bang voor? Omdat ik dan wel eens niet meer graag gezien zou kunnen worden. Hoogstwaarschijnlijk heb ik ooit geleerd (of mezelf wijs-gemaakt) om mezelf niet graag te zien als ik uitbarstte in emotie. Misschien door een opmerking die ik daarop kreeg of een afkeurende blik. Het maakt weinig uit, wat vooral telt is hoe ik die boodschap heb laten binnenkomen en heb beslist om me hieraan aan te passen door mezelf voortaan zoveel en zo lang mogelijk in bedwang te houden. In de hoop zo toch de liefde te krijgen waar ik naar verlang(de).

Nu zitten er een aantal kronkels / assumpties / veronderstellingen in het verhaal die niet persé waar hoeven te zijn. Zoals: ‘als mijn kinderen te weinig slapen, zullen ze lastig zijn’. Vermoedelijk is dat lastig zijn eerder een self-fulfilling prophecy omdat ik hier al a priori angstig voor ben en dus — vanuit een zekere stress — op anticipeer. Resultaat: actie-reactie.

Gestresste moeder > gestresste interacties > ‘lastige’ kinderen.

(Hoe zat dat nu weer met de kip en het ei?)

Foto: Roel Verleyen

Een tweede aanname is dat ik de controle over mezelf zal verliezen als ik geen controle meer heb over de situatie. Dat is natuurlijk in een cirkeltje draaien zolang er stress / angst op zit. Want wie zegt dat ik in een situatie waar ik geen controle over heb — en zo zijn er zoveel (ik heb geen controle over de brandstofprijzen, ik heb geen controle over het weer, ik heb geen controle over hoe ‘n ander zich voelt, … Dus, wie zegt dat ik dan de controle over mezelf zou / moet verliezen? Ik zou er ook gewoon rustig onder kunnen blijven. Bij mezelf blijven. In acceptatie gaan van wat is. In het moment zijn. Dat lukt me meestal vrij goed bij het weer 😁 Daar vecht ik niet tegen.

En garde! Tegen het weer, de brandstofprijzen en… 🙈

Terug naar het initiële voorbeeld: wie zegt dat ik uit m’n kram moet schieten, de controle over mezelf zou verliezen omdat m’n kinderen zich nog moe voelen en daardoor misschien bepaald gedrag stellen — dat ik bestempel als lastig — het blijkt vooral lastig omdat ik mezelf dan heel de tijd moet bedwingen en dat doe door hun gedrag te proberen controleren / bedwingen… zie je het cirkeltje? Voor hetzelfde geld, heeft een nacht met wat minder slaap (zij tellen trouwens de uren niet hoor, dat doe enkel ik) voor hen nauwelijks een voelbaar gevolg. Zeker niet omdat zij zichzelf niet proberen pushen in een bepaalde maatstaf van wat er dient bereikt te worden die dag. Nee, voelen ze zich even wat minder (energiek), dan hangen ze gewoon even in de zetel of liggen op de grond wat in zichzelf te praten. De lastigheid ontstaat dus in de interactie, in mijn anticiperen op een situatie die er nog niet is en veel meer te maken heeft met mijn angst dan met hun zijn. Dat is waarschijnlijk wat ze irreële angst noemen. Nu nog de stress en de overtuiging uit mijn lijf halen en ik ga een veel simpeler leven tegemoet. YaY 😆

Zo lieve Metgezel, dit was een kleine inkijk in een innerlijk gedachtengangetje.

Laat het alvast een schoon vooruitzicht zijn naar onze route be-denk jezelf / MIND management die volgende maand gepland staat. Want oh… we maken onszelf toch zoveel wijs.

#bedenkjezelf #ontwikkeljezelf #groeienissimpel #kinderenzijnspiegels #mijnlevenismijnkompasvooronderweg

ps: het was de aanloop naar Barbele haar webinar ‘Opgroeien is simpel… maar niet altijd gemakkelijk’ dat me deze zuivere inzichten gaf. Bekijk je graag de opname van het webinar vanuit je kot, met je partner, je pubers, … dan kan dat via deze link.

 

Warme groet, van onder een laagske minder 😉

Naomi

 

Schone vooruitzichten die je van onder die laagjes halen:

5 mei 2020 | Inside out lab | voor ondernemers-zaakvoeders | 15u30-20u | 90 euro – 1+ 1 ticket*

> We overwegen hier ook een online versie van te maken. Mocht je daar interesse in hebben, laat het ons even weten.

15 mei 2020 | instap Jaartraject voor een gezonde bedrijvigheid met de Route Mindmanagement | Professionelen | 9u30- 20u*

16 mei 2020 | Route Bedenk jezelf | Particulieren (laatste editie) | 9u30-16u*

31 mei 2020 | Start Luchtroute | Apricale | max 8 pp | contacteer ons voor meer info*

*Afhankelijk van de realiteit/maatregelen/mogelijkheden van dat moment passen we vorm en tijdstip aan

Facebook Logo Logo ImageBedenksels (5)

Lees meer

Lees meer

20.11.2020

Met alles den boom in, incl. mezelf

Een schrijfsel over loslaten in verbinding... De voorbije 2 maand voelden als tasten in het duis

Lees meer

Lees meer

22.08.2020

‘t zal wel aan mij liggen

KABAAAM! Vrijdagavond, 18u, een kleine opmerking, of zelfs eerder een gewone vraag, triggert mij en

Lees meer

Lees meer

12.08.2020

Vakantie in je bad

Wat een bijzondere zomer. Eentje waarin we misschien wel meer dan ooit uitgenodigd worden om stil t

Lees meer

Lees meer