Logo Image

So good and true

28.11.2019

Gisteren poste ik een gloednieuwe illustratie op instagram. Ik stond er mee op en het bleek eentje die blijkbaar echt wou ontstaan… Het gaat over overvloed. Over de beweging die ik maakte van ‘too good to be true’ naar ‘so good and true’. Simpel, zoals je kan zien. Onlangs realiseerde ik me dat er op verschillende terreinen overvloed naar me toekomt. En terwijl ik dat op sommige vlakken met open armen ontvang, bezorgt het me op andere vlakken net stress. 

Stress?! Omwille van overvloed??

Ja, klinkt een beetje gek. Maar als je periodes van tekort hebt gekend en je het net tot één van je talenten hebt gemaak om ‘met weinig veel te kunnen doen’, dan kan overvloed onrust veroorzaken. Het behoort tot het ‘onbekende terrein’, out of my comfort zone. 

Zo kon ik nog niet zo lang geleden stress krijgen van een te volle frigo. Ik heb een hekel aan voedselverspilling. Dus bij teveel eten, gaat de alarmbel af: ‘dit krijg ik nooit op tijd op en ik wil geen eten weggooien, wat nu?!’. Uitdelen, in de vriezer steken, … opties genoeg intussen waardoor deze vorm van overvloed niet langer ‘een probleem’ vormt. 

Ik moest me er wel eerst van bewust worden, vooraleer ik mijn beleving kon veranderen. Door vast te houden aan (onbewuste) beperkende overtuigingen kunnen we onszelf echter tegenhouden om te groeien, om ons leven te ondernemen en daar ten volle van te genieten. 

Een volle frigo lijkt dan maar een detail, maar het is slechts één van de voorbeelden. Ik geef er nog eentje:

Als student had ik er alles voor over om jaarlijks een grote reis te maken. Thailand, Mexico, de Centraal-Afrikaanse Republiek, … het waren stuk voor stuk ongelooflijke levenservaringen. Ik ging er in mijn vakantie voor werken, zamelde extra geld in ter ondersteuning van lokale projecten en ging me vrijwillig inzetten in de lokale gemeenschap. Allemaal goed te ‘verantwoorden’. Niets decadent aan of overdreven — zo oordeelde ik zelf.

De laatste jaren nam het reizen weer toe. Met gemiddeld zo’n 10 weken en route, zowel privé als professioneel, haalde ik mijn hart weer op. Opnieuw kon ik het wel verantwoorden voor mezelf — want het was grotendeels voor ‘mijn werk’.

Toen kwam het nomadisch lief in mijn leven. En om hem te zien, plande ik opnieuw enkele extra reisweken in. 

Januari 2019. Een eerste keer 3 weken zonder kids naar de andere kant van de Oceaan. Ik kon het mezelf toestaan en genoot van het locatie-onafhankelijk werken. Wat een vrijheid!

Maar toen in datzelfde jaar nog de 2de uitnodiging kwam om naar de andere kant van de wereld te reizen, werd ik wel enigszins uitgedaagd. Kon ik dat wel maken? Mocht het wel? Was het wel verantwoord? Ja, ik moest wel. De nieuwe technologieën konden het gemis van elkaar al zo lang niet zien, niet meer opvangen. 

Juni 2019. Ik maakte een tweede verre reis en werkte opnieuw overseas. Van de ideale context gesproken…

En toen gebeurde het volgende: het lief kwam in de zomer naar België, en in de herfst nog eens. En hij bleef. Langer dan verwacht. We planden ons weerzien begin 2020, dit keer nog vòòr onze wegen alweer scheiden. 

En net daar begon het schoentje te wringen. 

Ik genoot intens van zijn aanwezigheid, van het samenzijn. Ik werd enthousiast als een klein kind bij het maken van maar liefst 2 (!) avontuurlijke trips in het voorjaar van 2020. Een jeugddroom zou werkelijkheid worden. Of beter nog: ik zou het werkelijkheid maken.

Maar toen kreeg ik opnieuw stress. De onrust was daar terug. 

Want… ik kon het voor mezelf niet langer verantwoorden: de tijd weg van huis, weg van ons bedrijf, de uitgaven, … En dat terwijl hij hier nog was (en steeds is). En ik hem dus hoogstwaarschijnlijk niet eerst weken zal moeten missen.

Gek toch, hoe lastig we het kunnen hebben om overvloed te ontvangen. Om onszelf toe te staan te genieten van het leven. Voluit. Met al z’n geschenken onderweg. 

Ik heb mezelf intussen toegestaan te doen wat goed voelt. Mijn hart-s-tocht te volgen. All the way. 

En die oude beperkende overtuiging dat slechts 1 grote reis per jaar oké is, die laat ik voortaan achter me. 

Benieuwd wat jouw leven nog voor jou in petto heeft als je dat wat jou tegenhoudt, durft loslaten… laat het me zeker weten!

Naomi

 

Schone vooruitzichten voor jullie 😉

17 december 2019 | 19u30-21u | Live Info avond: goed uitgerust op pad  + netwerken nadien | Praktijk Salutem Lochristi | 10 euro (bijna volzet)

9 december 2019 | 20u-21u30 | Live webinar | 5 knooppunten waarop je kan kiezen | Particulieren | Registreer je gratis

10 december 2019 | 20u-21u | Live webinar | Activeer je potentieel | Professionelen | Registreer je gratis

15 januari | 19u30-21u | Live Info avond: goed uitgerust op pad  + netwerken nadien | Mens Sana Marke | 10 euro (nog plaats)

31 januari 2020 | Start Jaartraject Activeer je potentieel | Professionelen | 40% subsidie via kmo-portefeuille tem 31 november 2019

1 februari 2020 | Start Jaartraject Leef je leven | Particulieren

Facebook Logo Logo ImageBedenksels (6)

 • Pascale says:

  Dag Naomi. Amai, net geluisterd naar jouw interviewtje. Ik vond het cool om jouw ‘so good and true’ verhaal te mogen ontvangen. Pascale kan toch niet nalaten om dat eens (meteen … Yeah!) te zeggen of te schrijven. ‘Goed’ dat deze reis nu van hoofd naar hart niet gans de wereld eerst aan-doet. Schoon, de beeld-kracht als jouw lievelingsbezigheid, proces in omgaan met, plaatsen en reminden te aanhoren. En dan de drie thema’s die je benoemt, van Teen naar Tander, de persoonlijke groei die je hebt waar gemaakt … Amai wat mag je trots zijn op jezelf! Dit alles onder de kerktoren die 5 maal slaat en af en toe een duif die overvliegt, kindervreugde na school allicht op de achtergrond … kortom spontaniteit op het moment zelf die nog resulteert in eigen-wijze woorden. Ik kan alleen maar aanvoelen dat jullie echt aan mekaar ‘gewaagd zijn’, twee waarde-volle interviewtjes met veel zin afgenomen en met veel zin gegeven, niet zin-loos dus maar wel zin-gevend. Ik ben 100% zeker dat jullie voor mekaar een Compagnonschap voor het Leven hebben gecreëerd, om dan van daaruit Compagnon de route te zijn voor vele bereidwilligen rondom jullie. Goebeterbestbezig dus! BLACK Friday-groetjes, Pascale P.S. Ik onthoud graag de Kracht van één simpele ZWARTE Stift!

  • Naomi says:

   Wat leuk dat je het kon smaken Pascale, dat zin-gevend interviewtje tussen ons. Ik moet eerlijk toegeven dat je het aan jezelf te danken hebt dat ik het deelde. Aandringen — of vriendelijk vragen — kan eens goed zijn 😉 Op je strepen staan moogt ge!
   Dat compagnonschap is inderdaad van een bijzondere aard. Voelt dan ook wel fijn om zo’n momentjes tussen ons op het ponton, onder de kerktoren en naast de basisschool inderdaad, met hen die het kunnen smaken te delen.
   Heel erg dank voor het delen van je bedenksel / schrijfsel!

 • Aline says:

  Zo mooi Naomi!!! Ik wens het je van harte toe!! En ook zo herkenbaar! Soms kan ik het ook bijna niet geloven dat het zo goed gaat!!!

 • Britt says:

  Mijns inziens is het tegenovergestelde van tekort, overschot, en niet overvloed. Overvloed is in mijn ervaring een gevoel, dat verwant is aan liefde en dankbaarheid. Iets zonder tegenpool. Een gevoel dat je zomaar kan oproepen en leeft, zonder dat je uiterlijke realiteit veranderd is, maar wel je uiterlijke realiteit kan veranderen, omdat je innerlijke houding gewijzigd is. Een soort veld waarin je vertoeft voorbij de dualiteit. Stress kan gewoon duiden op een grens, die je al dan niet verlegt na het onderzoeken van wat je deze grens doet ervaren en wat je prioriteiten zijn.

  • Naomi says:

   Interessante bedenking Britt… Ik laat ‘m verder wat bezinken. Misschien nog wat vroeg op de ochtend om even ‘levens-filosofisch’ te antwoorden 😊

 • Lees meer

  Lees meer

  20.11.2020

  Met alles den boom in, incl. mezelf

  Een schrijfsel over loslaten in verbinding... De voorbije 2 maand voelden als tasten in het duis

  Lees meer

  Lees meer

  22.08.2020

  ‘t zal wel aan mij liggen

  KABAAAM! Vrijdagavond, 18u, een kleine opmerking, of zelfs eerder een gewone vraag, triggert mij en

  Lees meer

  Lees meer

  12.08.2020

  Vakantie in je bad

  Wat een bijzondere zomer. Eentje waarin we misschien wel meer dan ooit uitgenodigd worden om stil t

  Lees meer

  Lees meer