Logo Image

Zigzag de sluis in

26.06.2018

Ik deel graag een persoonlijke getuigenis, ofte mijn er-varing op de Lot 😉

Want een ervaring was het wel. Ik heb de voorbije jaren al een zekere route afgelegd in leren loslaten. Zowel wat betreft kleine als grote thema’s. Loslaten wat mensen over mij zouden denken bijvoorbeeld. Of ontspannen spreken voor publiek. De zekerheid van een maandelijks inkomen. Een relatie van 10 jaar. Mijn gezinsbeeld … Allemaal lessen in loslaten. En toch toonde deze week op het water me hoezeer ik onder stress nog terugval op mijn controledrang. En wat die me wil vertellen.

Ik kijk dan ook graag terug naar onderstaand filmfragmentje van de laatste vaardag op de boot. Het was zowat de meest uitdagende sluis omwille van de kolkende stroming ernaartoe. Vertrouwend op mijn Lot-genoten bracht ik het er goed vanaf. Benieuwd? Bekijk het 30seconden filmpje.

Bijna vergaan van de stress

Ik bracht het er goed vanaf. Niet omdat ik zoveel vaar-er-varing had opgedaan die week. Niet omdat het me van de eerste keer al lukte. Maar net omdat ik mezelf kon toelaten te ‘mislukken’ en opnieuw te proberen (zonder de gewoonlijke portie zelfkritiek). Omdat ik kon blijven genieten van het avontuur, in plaats van te vergaan van de stress.

Dat was in het begin van de week wel anders. Ik voelde me toen véél te verantwoordelijk voor de boot, voor eventuele schade, voor het zeer nauwgezet naleven van meegekregen adviezen en regels. Dat bracht me in een kramp, met de nodige hoofdpijn als gevolg.

Je kan je mentaal een idee vormen over hoe je zo’n boot best bestuurt. Maar uiteindelijk word je er pas bedreven in als je het zelf er-vaart.

Zigzag de sluis in

Bij het varen heb je bitter weinig aan je autorijd-skills want alles is zowat anders of omgekeerd. Aansturing gebeurt van achteren. Afremmen doe je door in achteruit te gaan. Achteruitkijkspiegels heb je niet. Wind en stroming hebben een belangrijke impact op waar je uitkomt. En je dient de gevolgen van je stuurbewegingen ook nog te voorspellen. Want zelfs al stuur je bij naar links, je boot blijft nog even doorvaren naar rechts. Teveel willen bijsturen werkt trouwens ook niet, dan vaar je zigzag de sluis binnen (ervaringsdeskundige aan het woord hier 😊).

Kortom, ik heb geleerd dat je kan leren varen vanuit angst of vanuit vertrouwen. Dat je een kleine bots tegen het ponton net kan gebruiken om te geraken waar je wil geraken. Ik heb ervaren hoe zalig het kan zijn om het stuur even los te laten. Ik heb geleerd dat in plaats van boos te zijn op mezelf als iets me niet van de eerste keer lukt, ik me ook gewoon kan afvragen: oké dit werkt niet, wat zijn nu de mogelijkheden?

Achteruit zonder achteruitkijkspiegels

Zo ook bij het achterwaarts parkeren aan de basis te Bouziès die avond. Ettelijke pogingen heb ik ondernomen. Volgens het boekje — uiteraard. Verblind door de zon, maar vol vertrouwen bleef ik opmerkelijk rustig aan het roer. En dat terwijl 3 mannen van op het ponton me toeriepen hoe ik het best kon varen (de beste kapiteinen staan aan wal nietwaar?! 😉). Ik volgde uiteindelijk gewoon mijn eigen-wijs gedacht (en dat was niet volgens het boekje, bijlange niet, en ook niet volgens de goedbedoelde adviezen). Ik voelde er letterlijk en figuurlijk de ruimte voor om het intuïtief te doen.

Lijden of leiden?

 

Wat deze route op het water mij heeft gebracht? Een nog dieper vertrouwen in het gevoelsmatig aan het roer van mijn leven staan. Ik neem deze er-varing met me mee. Ik veranker met plezier mijn eigen groeiproces tijdens deze prospectie voor onze unieke ervaarroute.

Groeien is simpel…

Er-vaar het zelf. De upgrade van deze route start in september. De Er-Vaar-Route omvat

Een uniek groeitraject, waar je écht diepgaande verandering realiseert (opnieuw ervaringsdeskundige aan het woord 😊).

Een aanrader voor als:

Kortom, voor wie de sluizen durft openzetten en wil ervaren waartoe hij/zij écht in staat is.

Ontdek jouw veld van mogelijkheden. Contacteer ons voor meer info of een gesprek: groeienissimpel(at)compagnonderoute.be

Benieuwd naar enkele foto’s en video’s van de reis? Bekijk het album op facebook hier.

Facebook Logo Logo ImageBedenksels (3)

 • Donnie says:

  I always used to study post in news papers but now as I am
  a user of internet therefore from now I am using net for content,
  thanks to web. I truly love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you make this website yourself? Please reply back
  as I’m planning to create my very own blog and would like to learn where you
  got this from or what the theme is named. Thanks!
  I really love your site.. Excellent colors & theme.

  Did you build this amazing site yourself? Please reply back as
  I’m wanting to create my own personal site and want to learn where you got this from or exactly what
  the theme is called. Cheers! http://www.cspan.net

 • Francine says:

  Inderdaad Naomi onze eigen sluizen durven openzetten en je ontdekt een veld aan mogelijkheden!
  Jullie zijn zo goed bezig!
  Dikke proficiat!!

 • Lees meer

  Lees meer

  22.08.2020

  ‘t zal wel aan mij liggen

  KABAAAM! Vrijdagavond, 18u, een kleine opmerking, of zelfs eerder een gewone vraag, triggert mij en

  Lees meer

  Lees meer

  12.08.2020

  Vakantie in je bad

  Wat een bijzondere zomer. Eentje waarin we misschien wel meer dan ooit uitgenodigd worden om stil t

  Lees meer

  Lees meer

  24.07.2020

  Je trekt niet zomaar een kaart

  Oh wat heb ik lang weerstand gevoeld op een kaart trekken. Ik vond dat te zweverig, dat was voor me

  Lees meer

  Lees meer